Kako surađivati sa knjigovodstvom ?

Dugo ste vagali, bili na nekoliko sastanaka sa potencijalnim knigovođama, birali putem cijene, preporuka ili jednostavno nazvali prvog knjigovođu iz oglasnika koji će Vam riješiti mjesec-dva zaostatka, nebitno. Odabrali ste knjigovođu kojem ćete povjeriti vođenje poslovnih knjiga i zaključili ste ugovor u pismenoj ili usmenoj formi.

Što dalje? Kako se odvija suradnja sa knjigovodstvom i koju dokumentaciju i podatke treba dostaviti i u koje vrijeme?

Ukoliko Vam knjigovođa kaže: sve ulazne i izlazne račune dostavi jednom mjesečno, mi ćemo poslati obrasce u poreznu, a Vama virmane za uplatu, mislim da ćete najvjerojatnije zadovoljiti formu i imati knjigovođu koji će odraditi sve kako je zakonima pripisano, ali mislim da ste pogriješili u izboru knjigovođe!

Knjigovođi dostavljate svu dokumentaciju koja ima utjecaja na poslovanje poduzeća. To su ulazni i izlazni računi, nalozi za isplatu, odobrenja, terećenja, izvodi iz banke i slični dokumenti. Iako vam ovo sve možda izgleda kao beskonačni spisak nepoznanica, kada jednom počnete sa poslovanjem vrlo brzo ćete savladati sve elemente sa ove liste.

U praksi, to se svodi na podnošenje dokumentacije računovođi približno jednom mjesečno. Kao temelj za evidentiranje služi isključivo originalna dokumentacija, pa je tako dobro prije odnošenja dokumenata knjigovođi, dokumentaciju ili iskopirati ili uvestiu nekave vlastite evidencije radi praćenja naplate ili vođenja nekakve druge evidencije.

Tako je uglavnom u praksi, ali ako se odlučite za modernije, klijentu orijentirano knjigovodstvo, ovo može biti i puno drugačije !

Moguće je i nešto drugačije! Da svako malo navratite do knjigovođe i dostavite dokumentaciju i ugodno popričate, da svako malo knjigovođa navrati do Vas i pokupi dokumentaciju, da dokumentaciju skenirate i pošaljete e-mailom, da jednostavno uslikate i pošaljete dokumentaciju bilo kojim modernim sustavom komunikacije, jer knjigovođe više nisu “stare bake s naočalama na pola nosa”.

Ali, odabir knjigovođe Vaš je izbor!

Ostale objave