Pada cijena plina, hrane za djecu, sjemenja…

Hrvatski sabor jednoglasno s 123 glasa je usvojio izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se želi ublažiti rast cijena sa kojima su suočeni građani i gospodarstvo.

Vlada je nedavno donijela paket mjera kako bi ublažila udar poskupljenja na građane, a jedna od ključnih mjera je snižavanje PDV-a što bi se trebalo osjetiti na cijenama niza proizvoda i usluga kojima se snižava PDV.

PDV će pasti s 25 na 5 posto na maslac i margarin, kao i sportskih događanja natjecateljskog ili revijalnog karaktera i kulturna događanja. 

No, osim toga značajno snižavanje cijena potrošači će osjetiti na računu za plin.  S 25 na 5 posto smanjuje se i PDV na isporuku prirodnog plina.

I evo nekoliko mjeseci nakon se PDV spušta s 25 na 13 posto na “menstrualne potrepštine”. U tu kategoriju spadaju higijenski ulošci, dnevni ulošci, tamponi, menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualna spužva, menstrualni disk.

PDV će se s 25 na 13 posto smanjiti i ogrjevnom drvu, peletima, briketima i sječki, a toliko će se smanjiti i PDV na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica.

S 13 na 5 posto pada PDV na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu kao i na jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla.

PDV na isporuku živih životinja s 13 posto pada na 5 – goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, kao i za isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, prenosi RRiF.

S 13 na 5 posto snižava se i PDV za isporuku svježih ili rashlađenih kobasica ali i za živu ili rashlađenu ribu, potom mekušce, rakove, zatim i za svježe ili rashlađeno povrće, korijene, gomolje, svježe i suho voće i orašaste plodove te za jaja.

PDV s 13 na 5 posto snižava se i na sadnice i sjemenje, potom na gnojiva i pesticide te druge agrokemijske proizvode te na proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

S 13 na 5 posto snižava se i PDV na ulaznice za koncerte.

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijardu kuna.

Ostale objave